Mama Marija blog

петак, 16. децембар 2016.

Dragi Djeda Mraze, donesi mi ni ja ne znam šta



Rođendani i Nova godina su prilike da se požele specijalni pokloni. Oni koji se ne dobijaju svakog dana. Naročito novogodišnje je potrebno zaslužiti, jer Djeda Mraz pažljivo motri na ponašanje tokom čitave godine, a od toga zavisi da li ćemo mu se naći na spisku onih koji zavređuju njegov dar.
Razgovori o mogućim, i najčešće nemogućim, poklonima počinju mjesecima unaprijed. U avgustu se ronilačka oprema smatra idealnim poklonom. Iako bi u tom slučaju (sve da nekim čudom Djeda Mraz ispuni tu želju, a neće) moralo da se sačeka par mjeseci da bi bila od koristi, od te ideje se ne odustaje. Neki brodić, onaj pravi u koji možemo svi stati i ploviti morima,  isto bi dobrodošao, tek toliko da Djeda Mraz zna.
Ljetnje želje odnose topli dani.
Hladnije vrijeme, sve manja inspirisanost morem, pogoduju razvoju novih, svakako naprednijih zamisli. Polako dolazimo do raznoraznih, još uvijek neosmišljenih, prevoznih sredstava. Pronalazači u najavi traže pomoć od Djeda Mraza za realizaciju svojih ideja. Pod utiskom priče i njihove duboke uvjerenosti u mogućnost konstruisanja i funkcionisanja nečeg takvog »samo naizgled« nevjerovatnog, počinjem i ja da razmišljam da, ko zna, možda i nije toliko nerealno.
I, taman što sam na pola puta da povjerujem da sve i ima smisla, ne baš do tančina kako su zamislili, ali da bi se možda moglo pronaći nešto približno, slično, nešto što podsjeća na ovo zamišljeno, dobijem informaciju da će u pismu Djeda Mrazu da se nađu neke sasvim druge ideje.
Decembar je mjesec u kojem su želje najsklonije promjenama. Pod uticajem napadnog marketinga, u jednom trenutku se želi sve! Tada nastaje problem kako odabrati. Selekcija bi, kudikamo, bila malo lakše izvršena da je jedini kriterijum za odabir dopadljivost. Tu bi se oni već i mogli odlučiti. Ali, postoje stvari koje Djeda Mraz, iz ovih ili onih razloga, ne može da donese.
Premišljanje i najveći broj donijetih, pa promijenjenih odluka, događa se upravo u drugoj polovini decembra. Bliži se trenutak kada predomišljanja više nema, jer je Djeda Mraz već spakovao poklone i to je što je.
A, onda prvog januara ujutru, kada se skine lijepi blještavi papir koji ima jednaku čar kao i sami poklon, jer skrivajući ga nosi slatku neizvjesnost, ozarena lica govore da je Djeda Mraz i ovoga puta bio u pravu. Donio je upravo ono što su oni željeli, a nijesu se sjetili da kažu, jer Djeda Mraz umije da tumači podsvjesno, stari lisac je to. Nijesu to ni pravi prekookeanski brodovi, ni ogromni avioni kojima bi se »zbilja moglo letjeti«, ni cjelokupan asortiman jedne prodavnice igračaka, već darovi koji su sa pažnjom odabrani, zbog kojih se raduju i koji neće završiti u ćošku nakon što ubrzo shvate da uopšte nijesu kao na reklami. Darovi koji vrijede mnogo više u odnosu na brojne skupe ponude kojima je jedini cilj da privuku dobrom reklamom.

Нема коментара:

Постави коментар